1956. október 25-én Győrben a Börtön előtt a tüntető tömeg a rabok kiszabadulását követelte. A börtönt az ÁVH fegyveresei védték. Erősítést kértek és kaptak az ÁVH Megyei Főosztályától, akik egy teherautónyi fegyverest és fegyvereket küldtek a börtönhöz. A tömegfenyegető hatására a fegyveresek a teherautón hagyva kézigránátokat és fegyvereket bemenekültek a börtönbe, de előtte a fegyvertelen 18 éves Halász Ödön tanulót tarkólövéssel megölték. A hátrahagyott teherautóra halált megvető bátorsággal felugrott Máté Mária 20 éves ápolónőt, aki elkezdte leadogatni a fegyvereket és kézigránátokat, célzott lövéssel megölték az ávósok. Elkezdődött a börtön ostroma, amelynek során sortüzek dördültek, ennek során életét vesztette a 27 éves Szabó Béla gyári munkás. A sikeresen közvetítő Földes Gábor elérte, hogy valamennyi rabot elengedték.

A börtönnel szemben lévő falon elhelyezett, a három fiatal arcképét megjelenítő emléktábla Dr. Kolozsy Sándor Ausztráliában, Sidney-ben élő Győr-Ménfőcsanakról elszármazott szobrászművész alkotása és adománya, aki egykoron Halász Ödön mártír osztálytársa volt és 56-ban részt vett a forradalmi eseményekben.

A Győri Börtön ugyanakkor más szempontból is kultikus helyszíne az 56-os eseményeknek, mivel a börtön udvarán felállított bitófán hajtották végre a mosonmagyaróvári terrorperben elítélt forradalmárok, valamint Török István halálos ítéletét.

Tihanyi Árpádot, Gulyás Lajost, Kiss Antalt és Zsigmond Imrét 1957. december 31-én végezték ki a győri börtön udvarán.

Földes Gábort, Czifrik Lajost, Weintráger Lászlót 1958. január 15-én végezték ki.

És ne feledkezzünk el Török Istvánról, akit ugyanezen a dermesztő helyszínen 1958. december 2-án végezték ki.

Áldassék a mártírok emléke! Nyugodjanak békében!

2022. október 25-én, mint minden évben ugyanebben az időpontban megemlékeztünk a forradalmárokról. Megemlékezést Szabó Györgytől, a Szigethy Attila Társaság elnökétől hallottunk, majd elhelyeztük a megemlékezés koszorúit. A Magyar Nemzetőrség “Török István” Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségét Dr. vitéz Czapáry-Martincsevics András nemzetőr altábornagy, elnök-parancsnok, országos parancsnokhelyettes, Gerendi Attila nemzetőr dandártábornok, alelnök, vitéz Büki Lajos nemzetőr vezérőrnagy tiszteletbeli elnök, 56-os elítélt, Kecskés Zoltán nemzetőr dandártábornok, az Ellenőrző Bizottság elnöke, valamint Nagy Ádám nemzetőr törzszászlós képviselték.