Nagyszerű nap volt, rekordrészvétel mellett. 13 győri középiskola 32 csapatot delegált az emlékfutásra – 18 fiú és 14 lánycsapatot, amely a járvány miatti egy éves kihagyást tekintve jól mutatja a rendezvény iránti érdeklődést.

Az emlékfutás fővédnöke Dr. Dézsi Csaba András Győr Megyei Jogú Város polgármestere volt. Az emlékfutást a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. anyagi támogatásával rendezte meg a Magyar Nemzetőrség „Török István” Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége és támogatta a rendezvényt a Magyar Patrióták Közössége, a Horthy Miklós Társaság, valamint a Vitézi Rend is.

Az emlékfutással egyrészt az I. és II. világháborúk vitéz magyar hőseire, másrészt az 1956-os forradalomban nagyszerű tetteket végrehajtott és életüket is feláldozó hősökre és mártírokra emlékeztünk.

A Vitézi Rendet Horthy Miklós Kormányzó Úr alapította 1920-ban. Az alapító szándéka szerint:

„A Vitézi Rendnek hármas célja van: jutalmazni a vitézséggel párosult honfi erényt, megtartani a nagy idők legjobbjait és biztosítani a hősök nemzetségének fennmaradását…”

A Vitézi Rend jelmondata:

„Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, hiszek egy isteni örök igazságban, hiszek Magyarország feltámadásában! Ámen!”

A vitézi hősi emlékművet 2014. november 3-án avattuk fel, az emlékmű létrehozásában elévülhetetlen érdemeket szerzett az azóta már elhunyt vitéz Péter Gyula, a Győri Öregcserkész Baráti Kör elnöke.

Az emlékmű oldalán egy névsor látható, amely a Győr-Moson-Sopron megyei hős vitézeket sorolja fel. Minden név mögött egy hús-vér ember húzódik meg, kinek életpályája és sorsa a XX. század magyar történelmének sorsfordulóihoz kapcsolódik. A névsor bővül, mert két éve vitéz Tóth Imre ezredes neve is felkerülhetett a dicsőségtáblára. És most újabb nevek kerültek fel a dicsőségtáblára: apa és lánya együtt, vitéz Peterdy György ludovikás százados, posztumusz alezredes, ki ezredparancsnok helyettesként emberveszteség nélkül hazahozta ezredét 1942-ben Ukrajnából, majd 1945-ben Németországból. 1956-ban Szigethy Attila támogatására megszervezte a Sajtóirodát. 1989-ben hunyt el 78 évesen. Azóta elhunyt leánya, Éva Mária várományosként kapta meg a vitézi címet.

Büszkeséggel emlékezünk vitéz hőseinkre és 1956 dicső 13 napjára, kegyelettel emlékezünk mártírjainkra, kik megtették, amit tehettek és tenniük kellett, akár életüket áldozva a szabadságért. Emlékezni rájuk szent kötelességünk! A „jó hősök vére” nem hullt hiába!

A verseny eredményét az alábbiakban közöljük:

Fiú és lány kategóriában egyaránt megnyerte a versenyt a Győri Műszaki SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum csapata. A fiúk 4:18,4 eredményt, a lányok 4:58,7 eredményt értek el. Érmeket, kupát és a Vándordíjat vihette haza a Bercsényi. Kimagasló eredményükhöz gratulálunk, tisztelet a felkészítő pedagógusoknak.

Fiú kategóriában II. helyezést ért el a Győri SZC Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Technikum fiú csapata 4:22,9 időeredménnyel.

Fiú kategóriában III. helyezést ért el az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont fiú csapata 4:24,1 időeredménnyel.

Lány kategóriában a II. és III. helyezést egyaránt a Kazinczy Ferenc Gimnázium lány csapatai érték el 5:14 és 5:19,6 időeredményekkel.

Gratulálunk valamennyi résztvevőnek és köszönjük a részvételt! Köszönet a felkészítő és kísérő pedagógusoknak!

Találkozunk jövőre!