102 évvel ezelőtt, 1919. május 1-én Komáromban tragikus és egyben hősi események zajlottak. A komáromi híd déli lábánál elhelyezett, 2019. május elsején állított emléktáblát idézve:

“Az I. világháborút követő, Magyarország területi épségének megőrzésére törekvő spontán szerveződések közül az 1919. május elsejei komáromi áttörés volt a legnagyobb létszámú, legtöbb áldozatot követelő esemény, mely során 2-3000 lelkes hazafi, komáromi, győri, szőnyi, tatai, tatabányai munkás, katona és polgár, támadást indított a történelmi Komáromot megszálló csehek ellen, hogy a várost újra egyesítsék. A résztvevők hősiessége és áldozatkészsége országos szinten gyakorlatilag visszhangtalan maradt a vállalkozás sikertelensége miatt. A csapdába esett, visszavonulni képtelen magyarokat brutális kegyetlenséggel, válogatás nélkül mészárolták le a cseh légionisták. Az összecsapásnak megközelítőleg 250-300 magyar áldozata volt. A hősi halottak emlékét az Észak-Komáromi katolikus temetőben található 102 fős tömegsír és a vasúti híd déli hídfőjénél álló emlékmű őrzi.”

A győri érintettség okán is évek óta a Magyar Nemzetőrség “Török István” Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége részéről koszorúállítással fejezzük ki tiszteletünket a hősök iránt az emléktáblákat állító és azokat lelkiismeretesen gondozó Endresz Csoport Egyesülettel együttműködve, melyhez a Horthy Miklós Társaság is idén csatlakozott. A Nemzetőrséget dr. vitéz Czapáry-Martincsevics András nemzetőr vezérőrnagy, elnök-parancsnok és Gerendi Attila nemzetőr dandártábornok, alelnök képviselték. Az Endresz Csoport Egyesület részéről vitéz Arlett Tamás elnök és vitéz Nagy Miklós helyeztek el koszorút.