Július 22-én Magyarország müncheni magyar főkonzulátusának közelmúltban átadott épülete kertjében közös ünneplésre jöttek össze magyarok és bajorok.

Az alkalom a nagy közéleti tekintélynek örvendő Bajor-Magyar Fórum (BUF) megalakulása negyedszázados évfordulója volt.

A magyar, a német és a bajor himnusz után a házigazda, Tordai-Lejkó Gábor főkonzul köszöntötte a rendezvény mintegy másfél száz résztvevőjét, köztük azt a kéttucatnyi vendéget, akik a budapesti partnerszervezet, a Magyar-Bajor Baráti Társaság (MBBT) képviseletében vettek részt az ünnepségen.

Elisabeth Schosser, a Fórum alapító elnöke beszédében kitért számos olyan rendezvényre és akcióra, amelyek Magyarország gazdasága, kulturális élete és turisztikai nevezetességei bajorországi megismertetését és népszerűsítését szolgálták, s kitért azokra a kihívásokra is – tiszai árvíz, kolontári katasztrófa –, melyeknél a Fórum komoly anyagi támogatással igyekezett az elszenvedett károkat enyhíteni. Emellett felhívta a figyelmet arra az ösztöndíjra, mellyel a Fórum tehetséges magyar szakemberek és egyetemisták bajorországi szakmai gyakorlatát támogatta.

A budapesti székhelyű partnerszervezet, a Magyar-Bajor Baráti Társaság (MBBT) üdvözletét dr. Hollósi Mihály, a müncheni magyar gazdasági képviselet egykori vezetője, a társaság elnöke tolmácsolta.

A magyar-bajor kapcsolatok történelmi jelképének számító, Szent István és felesége, Boldog Gizella közelmúltban felavatott szobra mellett megtartott rendezvény fontos állomás volt a fennállása negyedszázados évfordulóját ünneplő Bajor-Magyar Fórum életében; s a főkonzulátus kertjében elhangzott beszédek és a beszédeket követő beszélgetések bizonyosan fontos impulzusokat kölcsönöztek az elkövetkező negyedszázad sikeres tevékenységéhez, magyarok és bajorok eredményes együttműködéséhez.

A müncheni magyar főkonzulátussal és a Bajor-Magyar Fórummal jó kapcsolatot ápol a Magyarok Világszövetsége is.

A főkonzulátuson mutatta be 2017 őszén német nyelvű előadásában Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke a nemzetállamok felszámolásának küszöbén levő Európának ajánlva a Szent Korona Országát, mint követendő állammodellt.

Sajtószolgálatunkat Münchenből az Ungarnpanorama tudósította.

Tordai-Lejkó Gábor főkonzul és Elisabeth Schosser, a Bajor-Magyar Fórum elnöke

gróf Esterházy Endre és felesége, valamint Dr. h.c. Georg Engel (Ungarnpanorama)

A müncheni főkonzulátus kertjében felállított szobor: Szent István és Bajor Gizella