2022. június 12-én a felvidéki Királyhelmecen 5 kategóriában zajlott le a Mécs László Keresztény Központ Polgári Társulás szervezésében a Mécs László Szavalóverseny, melyet 175 db magyar nyelvű könyv adományozásával szponzorált a Magyar Nemzetőrség “Török István” Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati támogatását élvezve. A könyvek között a verseny díjazottjai számára adományozott Balázs D. Attila-Pataki Tamás szerzőpáros “Elrabolt Hungária” című könyve kiemelt szerepet játszott. Az adományozást támogatták: a Győri Szent Mór Bencés Perjelség, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Magyar Patrióták Közössége. Szélesebb értelemben az adományozás célja a Szlovákiában élő magyar közösségek nyelvi kultúrájának megőrzése és ápolása, a magyar nyelvű iskolai oktatás támogatása, szolgálva a határokon átívelő nemzetegyesítés eszméjét és a határon túli magyar közösségek és az anyaország kapcsolatainak ápolását.

A versenyt Takács István Úr, a Polgári Társulás elnöke nyitotta meg, ezt követően Főtisztelendő JCDr. Szalai László, PhD. nagyidai plébános Úr nyitó gondolatait hallgatták meg a résztvevők. A plébános Úr Királyhelmec korábbi plébánosaként közel 20 éve kezdeményezte a Mécs László Szavalóversenyt, amely a pandémia miatt 2 éves kihagyás után újra sikeresen összegyűjtötte a versrajongókat és a versenyzőket, amelynek mottója a névadó pap-költő egyik versének tisztelegve “Vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld…” Megtisztelte jelenlétével a versenyt és részt vett a zsűri munkájában Főtisztelendő Száraz János nagykaposi esperes-plébános is, aki sikeresnek értékelte a versenyt és a résztvevőket.

Jövőre jubileumi XX. Mécs László Szavalóversenyre kerül sor, melynek új jelmondata Mécs László egyik legszebb költeményéből: “Fényt hagyni magunk után!”